Press ESC to close

Hoofdstuk 2: De Evolutie van Powermeting: Van FTP naar Geavanceerde Vermogensanalyse

Als triatleet streven we ernaar om de limieten van ons lichaam te begrijpen en te verleggen. De weg naar topprestaties wordt niet alleen gemeten in zweetdruppels, maar ook in de precisie van onze training. In dit hoofdstuk verkennen we het Functioneel Drempelvermogen (FTP), de traditionele vermogenszones van Coggan en gaan we dieper in op geavanceerde tools zoals WKO5, GoldenCheetah en de opkomende Intervals.icu.

FTP: Het Kompas van de Atleet

FTP, of Functioneel Drempelvermogen, is een fundament in de wereld van de triathlon. Het beschrijft het maximale vermogen dat een atleet ongeveer een uur lang in een quasi steady-state kan vasthouden zonder excessieve vermoeidheid. Hoewel het niet het piekvermogen voor een exact uur is, biedt het een betrouwbare maatstaf voor het bepalen van training intensiteiten.

Veel atleten vertrouwen op de 20-minuten test: je meet je gemiddelde vermogen over deze periode en vermenigvuldigt dit met 0,95 om een geschatte FTP te verkrijgen. Deze waarde is een cruciale pijler in het vormgeven van je trainingsregime.

Navigeren via Vermogenszones van Coggan

Met je FTP in de hand, kun je je trainingen kaderen binnen specifieke vermogenszones. Coggan’s zones zijn als volgt:

Zone% van FTPBeschrijvingRPETijd in zone
1<55%Actief Herstel <21.5 uur
256-75%Uithoudingsvermogen2 – 32.5 uur tot 14 dagen
376-90%Tempo3-430 min tot 8 uur
491-105%Drempel4-510 – 60 min.
5106-120%Anaeroob6-73-8 min.
6121-150%Neuromusculair>730 sec – 2 min.
7>150%Maximaal vermogenmax5 – 15 sec.

Deze zones geven niet alleen inzicht in je huidige fitheid, maar vormen ook het raamwerk voor je trainingsopbouw.

De Voorhoede van Vermogensanalyse: WKO5, GoldenCheetah & Intervals.icu

Terwijl tools als WKO5 en GoldenCheetah al enige tijd het voortouw nemen in geavanceerde vermogensanalyse, is Intervals.icu een nieuwkomer die snel terrein wint.

WKO5 en GoldenCheetah richten zich op gedetailleerde data-analyse. Ze benutten informatie uit verschillende ritten om variaties in vermogen en vermogenspieken in kaart te brengen, wat een dieper en wellicht nauwkeuriger beeld geeft van je FTP.

Intervals.icu, daarentegen, focust zich op het analyseren van trainingsbelasting, herstel en adaptatie. Door deze tool te gebruiken, kun je je trainingsbelasting optimaliseren en beter inzicht krijgen in je vermoeidheid en hoe je lichaam reageert op verschillende trainingsintensiteiten.


Het proces van training van een triatleet wordt beïnvloed door kennis en technologie. Door een solide begrip van je FTP te combineren met de inzichten van moderne analyse tools, kun je je training en prestaties naar een hoger niveau tillen.

Deel met vrienden

Ook interessant

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!