Press ESC to close

Verbeter Hardlopen: Vind je CP (Critical power) met Stryd

Hardlopen op vermogen is een snelgroeiende benadering in de trainingswereld voor hardlopers. Net als bij wielrennen, waar het trainen op wattage al jaren de norm is, biedt het hardlopen op vermogen een nauwkeurige en directe meting van de inspanning, ongeacht externe omstandigheden zoals wind of helling. Dit staat in contrast met traditionele methoden zoals hartslagmeting of het inschatten van het tempo, die kunnen worden beïnvloed door externe factoren en persoonlijke conditie zoals stress of vermoeidheid.

De Stryd sensor is de standaard voor het meten van vermogen. Deze sensor verzamelt verschillende gegevens tijdens je loop, zoals je snelheid, de afgelegde afstand en de geleverde inspanning in watt. Door deze informatie te analyseren, krijg je een compleet beeld van je prestaties en kan je jouw trainingen beter afstemmen op je persoonlijke capaciteiten en doelen.

Een cruciale factor bij het trainen op vermogen is het bepalen van je Critical Power (CP), wat je zou kunnen zien als de heilige graal binnen de vermogensgebaseerde trainingsmethodiek. CP vertegenwoordigt het hoogste vermogensniveau dat een loper voor een langere tijd kan vasthouden en wordt meestal gemeten over een periode van 30 tot 60 minuten. Het kennen van je CP stelt je in staat om je trainingen te structureren, je race-inspanningen te plannen en je voortgang over tijd te evalueren.

Testen volgens een protocol

Er zijn verschillende protocollen om je CP te bepalen met behulp van een Stryd-sensor, waarbij elke methode zijn eigen voordelen heeft:

  1. De 3-minuten en 9-minuten tests: Dit zijn twee all-out inspanningstests, ontworpen om je anaërobe en aerobe capaciteit te meten. De resultaten van deze tests helpen bij het schatten van je CP. Ze vereisen een goede opwarming en motivatie om tot het uiterste te gaan, wat ze minder geschikt kan maken voor beginners.
  2. De Critical Power Test: Deze methode bestaat uit het voltooien van twee hardloopevenementen (meestal een 3k en een 5k) op verschillende dagen, waarbij de gegevens worden gebruikt om je CP te berekenen. Deze aanpak is gebaseerd op langere inspanningen en geeft over het algemeen een nauwkeurige schatting van je CP, maar het kan lastig zijn om twee race-inspanningen te plannen.
  3. Auto-Calculated Critical Power: Stryd biedt ook een functie die je CP automatisch berekent op basis van je alledaagse loopgegevens. Dit is een gebruiksvriendelijke optie die geen speciale testinspanningen vereist, maar het vereist wel consistente gegevens over meerdere weken om nauwkeurig te zijn.

Bij het kiezen van een protocol is het belangrijk om je huidige fitnessniveau, ervaring en beschikbare tijd te overwegen. Het is ook aan te raden om regelmatig je CP te herzien en opnieuw te testen om je trainingen up-to-date te houden met je huidige conditie.

Door je CP nauwkeurig te bepalen en toe te passen in je training, kun je je prestaties verbeteren en je doelen bereiken. Zoals met alle technologieën, is het echter belangrijk om je te blijven focussen op het hele plaatje van je training – inclusief rust, voeding en mentale welzijn – om de beste resultaten te behalen.

Deel met vrienden

Ook interessant

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!