Press ESC to close

Wanneer start je de doorhaal?

Een goede techniek van het doorhalen zorgt ervoor dat je vooruit komt. Maar wist je dat ook het ritme van doorhalen een grote rol speelt of je makkelijk vooruit komt? Een vraag die vaak gesteld wordt is dan ook: wanneer start ik nu precies met het doorhalen van mijn voorste hand?

Het is vergelijkbaar met fietsen. Als je een gelijkmatig tempo aanhoudt kost dat veel minder energie dan wanneer je fietst, remt, opnieuw aanzet, remt etc.

Soms zie je wel eens van die zwemmers door het water gaan met zo’n super relaxte slag. Op het oog ziet het er jaloersmakend rustig uit. Er is zelfs een oefening die hierop lijkt…. In zwemmers taal noemen we dat de oefening bijleggen: je start de doorhaal als je andere hand ook helemaal voor is. Bijleggen is een uitstekende oefening, voor coördinatie en het aanleren van een rustig slagritme. Beginnende zwemmers laten we graag bijleggen in de training. Het geeft tijd om op de correcte uitvoering te letten.  Zo ziet bijleggen eruit:

bijleggen

Lijkt jouw slag op de oefening bijleggen? Dan zit er winst door te sleutelen aan het slagritme.

Wat er fout gaat als bijleggen je natuurlijke slagritme is, is dat je te lang gewacht voordat je start met doorhalen. Daardoor zijn er grote delen in de slag dat er niets gebeurt aan voorstuwing vanuit de armslag. Je remt af en moet dan opnieuw vaart maken.

In de video analyse meten we de tijd dat er geen voortstuwing is. Bij deze zwemmer is dat 0.70 seconde. Dat betekent dat na elke doorhaal er 0.70 seconde ‘stilte’ is.

Gebrek aan voorwaartste stuwing zorgt ervoor dat het lichaam gaat zakken en dieper onder water ligt. Dat betekent meer weerstand. Hier zie je dat:

Wanneer er weer wordt doorgehaald, komt het lichaam weer hoger aan de wateroppervlakte te liggen. Dat is een betere positie!

Het is vergelijkbaar met fietsen. Als je een gelijkmatig tempo aanhoudt kost dat veel minder energie dan wanneer je fietst, remt, opnieuw aanzet, remt etc.

Oplossingen voor een te lange wachttijd:

  • Start de doorhaal van je voorste arm op het moment dat je andere hand bij het overhalen langs je gezicht komt.
  • Haal niet te sloom over. Hoewel de overhaal bedoeld is als een ontspannen beweging is het niet de bedoeling om daar pauze te houden.
  • Overdrijf niet naar de andere kant: je hoeft geen molenwiek te worden. Slaglengte – zowel uitstrekken als uitduwen – blijft belangrijk!

Met dank aan zwemanalyse

Deel met vrienden

Ook interessant

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!