Press ESC to close

(opnieuw) starten met je zwemtraining

Zwembad open, zwembad dicht. Thuis omkleden. Niet douchen. Nauwelijks races die doorgaan. Motivatie vinden kan lastig zijn dit jaar.

Met het nieuwe jaar in aantocht en hoopvolle lichtjes aan het eind van de tunnel kunnen we misschien toch weer gaan triathlonnen volgend seizoen! Vorig jaar had ik nu al bijna 80 km gezwommen dit jaar zit ik op een schamele 40 km.

Hoe kan ik het beste weer starten met zwemmen?

verwacht niet teveel

Het niveau waar je op stopte is nog redelijk ver weg. Het gaat echt een tijd duren voor je weer daar bent. Vergelijk dus met je eerste dag van de herstart en niet met je raceshape. Zeker als je ook de andere sporten minder hebt gedaan. Het gaat gewoon een aantal weken duren (met 2 x trainen per week).

[adrotate group=”2″]

Doe niet teveel en zeker niet te hard

Je kan wel gelijk 3km gaan zwemmen en tevreden zijn over de afstand maar dat gaat je basis niet helpen. Rustig opbouwen is het devies. Een keer een sprintje doen is prima. Ga ook niet met je paddles lopen harken om ‘kracht’ op te bouwen. De kans op een blessure is heel groot en gaat het hele proces nog langer laten duren.

Bouw je zelfvertrouwen met techniek en niet met afstand

Succes met zwemmen is voor groot deel gebaseerd op jouw optimale techniek. Lees dit artikel nog eens daarover. Dus hoe graag je ook meters wilt maken en die op je Strava wil laten zien; concentreer je op de techniek. setjes van 50 meter waar je alleen maar concentreert op techniek. Of check drills om dat watergevoel terug te krijgen.

Laten we hopen dat de zwembaden open blijven en succes met de opbouw!

Deel met vrienden

Ook interessant

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!