Press ESC to close

Vrouwen in triathlon

Ik vroeg Josta Bolhuis naar haar idee om zich specifiek te richten op coaching van vrouwen:

Waarom richt Trispiration zich specifiek op vrouwen?

Toen ik ooit 17 jaar geleden begon aan triathlon was het vooral een mannenwereld met enkele vrouwen die net zo gestoord waren als ik. Ik vond een coach en dat ging goed, maar ik merkte na vele jaren dat het anders kon, ik voelde mij niet altijd begrepen en kon het moeilijk uitleggen aan een man. En toen op onverklaarbare wijze, ondanks een gedegen sportvoedingsplan bij een hele triathlon, toch aan het infuus bij de finish, hartstikke uitgedroogd ondanks een goed plan.

Ik werk al jaren in de sport en merkte ook om mij heen dat alle sportprogramma’s veelal gericht waren op mannen. In de wetenschap waren ook alle onderzoeken gedaan op mannen destijds, dus heel logisch ook.

Nu vele jaren verder zijn we erachter dat vrouwen toch echt anders zijn dan mannen ook qua fysiologie, hormonen en hoe we eruitzien (wisten we al, maar we zijn eindelijk wakker).

Door mijn eigen interesse in hoe wij als vrouw anders kunnen trainen, meer rekening zouden moeten houden met onze hormoonhuishouding, we daarin grote stappen kunnen maken en ontzettend veel klachten, blessures en overtraining kunnen voorkomen richt ik mij als triathlon coach op vrouwen.

En ben ik er inmiddels achter wat er mis ging tijdens 1 van mijn hele triathlons waar ik uitgedroogd over de finish kwam.

Missie

Mijn missie is om meer vrouwen bewust te maken van hun lichaam, hoe ze het beste uit hun zelf kunnen halen, op het niveau dat ze willen. Ze leren dat je als vrouw sportvoeding anders kan inrichten en dat het dus uitmaakt in welke week van de maand je een wedstrijd hebt en daar alles op kan aanpassen, zodat je toch een fantastische race hebt waar je al die tijd voor hebt getraind.

Hoe gaat Trispiration dit doen?

Omdat niet alle vrouwen veel budget hebben voor een dure coach, vind ik het belangrijk als coach zijnde dat alle vrouwen gezond en fit aan de start van een wedstrijd. Met de juiste kennis en goed voorbereid. Wetende dat vrouwen zich altijd in alle bochten wringen, vele ballen in de lucht houden en tussen alles door trainen.

Ik heb om deze reden onlinecursussen ontwikkeld, zodat je al je kennis tot je kan nemen, op afstand via besloten facebook groepen al je vragen kunt stellen en je een coach hebt die je verder kan helpen. Zo leer je om zelf een trainingsschema in elkaar te zetten die in balans is, leert hoe sportvoeding werkt voor vrouwen en hoe je dat persoonlijk kan maken voor jezelf. Hoe je goed om kan gaan met stress zowel fysiek als mentaal en daarin ook je herstel. En alles wat je als triathlete nog meer nodig hebt. Niks wordt achergehouden, alles wordt gedeeld.

De DIY Triathlete cursus, sportvoedingcursus voor vrouwen en de Start2Tri cursus, allemaal online en dus te volgen wanneer het jouw uitkomt.

Verder wil Trispiration de informatie bron zijn voor vrouwen die triathlon doen, middels blogs (www.trispiration.eu), een podcast (Trispiration Talks), een community waar alle triathlon vrouwen bij elkaar komen middels clinics, alle verhalen met elkaar kunnen delen, elkaar kunnen helpen, motiveren en inspireren in de besloten facebook groep (Trispiration Triathlon vrouwen-members)

Uiteraard kan je bij Trispiration ook terecht voor gepersonaliseerde trainingsschema’s waar je 1-1 wordt begeleid, alles op maat is gemaakt en gebruik wordt gemaakt van het programma Trainingpeaks.

Oftewel voor alle vrouwen, van alle leeftijden, met alle soorten budgetten is er iets te vinden bij Trispiration.

Deel met vrienden

Ook interessant

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!