Press ESC to close

Borstcrawl is alles wat je nodig hebt…

Welke afstand je ook doet in triathlon, je wil zo efficiënt mogelijk zwemmen en dan moet je borstcrawl doen. Schoolslag mag ook maar liever niet. Het is niet zo snel en je mede atleten hebben er vaak last van (wat dan eigenlijk weer niet belangrijk is). Met een pak aan is het helemaal moeilijk om schoolslag te zwemmen omdat je benen te hoog in het water liggen.

Maar zwemmen heeft nog meer slagen in de aanbieding. Hoe kan je deze gebruiken om beter te zwemmen? Een paar voorbeelden:

  • Rugslag: Goed voor recuperatie en souplesse. Rugslag bevordert namelijk de strekking van rug en heupen en het over de rug roteren versterkt de en versoepelt de lage rugspieren
  • Schoolslag: Niet doen met benen vanwege de belasting op je knieën. Wel heel goed om kracht en vermogen te trainen in de gehele stuwfase (voorste deel).
  • Vlinderslag: Ideaal voor het ontwikkelen van krach en vermogen in de hele stuwfase. En als je niet ergens onderweg op de bodem blijft liggen ook in te zetten als HIIT!
  • Beenslag met of zonder flippers: Een efficiëntere beenslag is heel belangrijk met borstcrawl. Hoewel er ook mensen zijn die geloven dat triatleten hun benen zo min mogelijk moeten gebruiken bij het zwemmen. Je kan het in elk geval wel inzetten om het algehele uithoudingsvermogen van je benen te versterken wat het lopen ten goed komt. Vooral met intervallen met hoge bewegingsfrequentie zijn nuttig.

Na het seizoen zijn dit uitstekende slagen om te oefenen in het bad. Een beetje afwisseling maakt die verplichte sessie misschien ook wat leuker!

Met dank aan Frank Huisman

Deel met vrienden

Ook interessant

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!