Press ESC to close

Review Nike Zoom Flyknit

Er staan al heel veel reviews van de Zoom online. De schoen is recent al vervangen door een nieuwere versie (zonder flyknit) en dus wat ouder. Maar ik koop geen nieuwe hardloopschoenen elk kwartaal.

De Asics Tiger Nimbus 21 was het 3e of 4e paar Asics dat ik kocht en vooral de 21 heeft geen echte opvallende kwaliteiten. Toen ik de Zoom de eerste keer gebruikte was het verschil gigantisch! Wat een veerkracht en respons. Ik liep gelijk een PR op de 5km tijdens de lunchpauze en dat terwijl ik nog even stopte om m’n veters vast te maken!

Een week erna zou ik de Halve Triathlon van Nieuwkoop doen en het leek me niet verstandig om dan met nieuwe schoenen te gaan lopen. Tijdens die triathlon kreeg ik acute lopersknie en verpestte ik mijn eindtijd (hoewel ik nog steeds een PR haalde). Met de fysio en veel heup- en core oefeningen geprobeerd om de training weer zo snel mogelijk op te pakken. Maar dat ging niet vanzelf, meestal na 4-5 km kwam de pijn weer terug en moest ik stoppen. Deze runs waren allemaal op de Nimbus. Zodra ik deze testloopjes op de Nikes ging doen voelde ik het verschil en kon ik langer doorlopen tot het pijnpunt.

Sindsdien er niet al teveel op getrained en ze voornamelijk bewaard voor de 2 triathlons die ik nog op het programma had staan; een kwart en een halve.

Bij de kwart liepen ze fantastisch en was er hetzelfde gevoel als bij de eerste keer hardlopen met de Nikes. Een PR van 52M tijdens een triathlon droeg helemaal bij aan de feestvreugde. Zo anders ging het bij de Half Ironman in Cascais, Portugal. Een relatief zwaar fietsparcours met 1.000 hoogtemeters en veel wind maakte dat ik de Garmin goed in de gaten hield voor hartslag en power. Een week voor de wedstrijd was ik ‘door mijn rug gegaan’ en een beetje zenuwachtig hoe ik van m’n fiets zou komen. En in de eerste kilometer was de rug inderdaag volledig op slot. Zo erg dat ik zelfs even dacht aan stoppen. Maar na 2 kilometer ging het weer en kon ik door.

Het loop parcours was ook zwaar met behoorlijk wat steile heuvels erin en mijn grootste vijand; hitte. De schoenen voelden goed tot ongeveer kilometer 14. Vocht had mijn kleine teen volledig tot blaar getransformeerd maar vooral de rechtervoet leek steeds de carbon plaat te kunnen voelen. En dat was niet alleen irritant maar vooral ook pijnlijk. De Flyknit mesh houdt behoorlijk wat vocht vast en misschien zat mijn sok niet goed.

Ik ben echt geen goede loper en alleen op goede dagen een midfoot lander. De Zoom FK doen het goed voor maximaal 10k in een triathlon voor mij of tot ongeveer 15k zonder gezwem en gefiets. Op zich is het vreemd dat in een schoen de plaat zo voelbaar werd. De zoektocht gaat door naar schoenen die responsive en licht zijn voor de lange afstand.

Deel met vrienden

Ook interessant

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!