Press ESC to close

drinken kreng! en eet ook maar while you’re at it

Drinken en eten zijn onlosmakelijk met verbonden met de triathlonsport. Positief en negatief; je eet en drinkt te weinig of teveel en vaak de verkeerde dingen (speculoos is mijn kryptonite). Voor mijn werk ‘moet’ ik veel lunchen en dineren en dan is het soms best lastig om je in te houden. Maar over eten tijdens de trainingsmaanden schrijf ik nog wel andere keer.

Eten en drinken tijdens een race. Mijn eerste triathlon was de Alpe D’huez triathlon en met 35 graden voor het eerst die kolere bult op had niks met racen te maken maar alles met overleven. Maar bij de andere triathlons die ik deed ging er op 1 na eigenlijk altijd iets mis met voeding en drinken. Bij mijn eerste halve in Nieuwkoop had ik te weinig sportdrank tijdens het fietsen (en bleek later ook te weinig gels). Op  Mallorca in de hitte continu de verkeerde drank (water) aangepakt waardoor ik een kramp kreeg die lachwekkend was bij het lopen (halve marathon tijd van 2:20…). Op een kwart stuiterde m’n gel uit het bakje van de BTA bottle. Het tweede rondje zag ik de gel liggen, honderd mensen waren er overheen gefietst. Trieste aanblik, een eenzame gel die als aan een aangereden kikker z’n ingewanden over de weg had liggen.

Kortom; mijn fuel strategy heeft wat tuning nodig. Uiteraard kan je veel vinden op internet maar een specifiek advies en liefst gebaseerd op data. Dus betaald voor www.fuel2endure.com en daar gaan loggen wat ik kwijtraak aan zweet tijdens trainingen. En dat is echt bizar veel, 2 liter per uur! En dan is het nog niet eens echt warm geweest. De trainingen worden opgeslagen en hoe meer data hoe beter het advies voor je andere trainingen en races.

Het is niet alleen voor races goed om te weten maar ook voor je lange trainingen. Die deed ik voorheen toch een beetje op gevoel en wat er in huis was. Maar dan haal je niet het meeste uit die lange training.

Voor de halve in Nieuwkoop en de Olympische in Almere weet ik nu al veel meer. 3 gels voor een olympische afstand! en meer dan 7 voor de halve. Laat staan wat ik nog moet drinken (electrolytes). Dit is echt veel meer dan dat ik tot nu toe genomen heb. Bij een brick training heeft het een paar weken in elk geval goed gewerkt en voelde ik me niet leeg aan het eind van de run. Een aanrader!

 

Deel met vrienden

Ook interessant

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!